/ by /   Documentering / 0 comments

Mikrobiomet

Imens de avdekker mikrobene i tarmene – som er en like overveldende oppgave som å avkode hestens genom – har forskere samtidig forsøkt å prøve å fastslå hvilken funksjon hver enkelt tjener.

Foreløpig tror de at hestens mikrobiom i all hovedsak er ansvarlig for:

  • Fiberfermentering i tykk- og endetarmen for å produsere lavmolekylære fettsyrer (SCFA), fortrinnsvis propionat og smørsyre, som hestens kropp absorberer i blodomløpet fra mage- og tarmkanalen og som brukes til energi;
  • Forbedre immunsystemet til hesten;
  • Produsere antimikrobiale produkter for å kontrollere populasjonen av patogene (sykdomsfremkallende) mikrober;
  • Fysisk ekskludering av patogener; og
  • Hemme produksjonen og absorberingen av bakterielle toksiner (f.eks. de som kommer av Clostridium difficile, en kjent årsak til diaré blant hester).

 

Mikrobiomet under sykdom og stress

Tarmmikrobiomet består av billiarder av mikrober, og å holde disse glade er avgjørende for hestens helse. I voksne hester er kolikk, kolitt, forfangenhet, føllbrunstdiaré og gressyke er de mest framstående konsekvensene av forstyrrelse av hestens tarmmikrobiom.

For å hjelpe med å karakterisere de eksakte forandringene i hestens tarmmikrobiom under visse forhold, har en forskningsgruppe, blant annet Christopher Proudman, MA, Vet MB, PhD, Cert EO, FRCVS, fra hesteavdelingen i University of Liverpool’s Department of Veterinary Clinical Sciences, i Storbritannia, samlet og analysert prøver fra de store tarmene til hester som:

 

  1. Oppholdt seg på beitemarker;
  2. Spiste en konsentrert diett; eller

Spiste en konsentrert diett og var diagnostisert blokkering av tykktarmen og distensjon (SCOD), en utbredt form for tarmsykdom som framskyndes av kostholdet.

 

Å holde mikrobiomet glad

En potensiell måte å opprettholde helsen og integriteten til hestens tarmmikrober er gjennom probiotisk administrering. Probiotika er ”direkte-fôrede mikrobialer” eller levende gjær og/eller bakterier som man tror hjelper med å opprettholde eller gjenopprette tarmmikrobiomets helse. De potensielle handlingsmekanismene til probiotika inkluderer å forbedre hestens immunsystem, produsere antimikrobiale produkter, ekskludere sykdomsfremkallende mikroorganismer, og hemme bakterielle toksiner. Eksempler på probiotika inkluderer bakterier og gjør som Bacillus subtilis, Bacillus licheniformis, Saccharomyces cerevisiae, Lactobacillus acidophilus, Enterococcus faecium, Lactococcus lactis, og Bifidobacterium longum, for å nevne noen.

 

“En dypere forståelse av hestens tarmmikrobiom vil hjelpe (eiere og veterinærer) med å ta hånd om disse dyrene under en kritisk del av livet deres.”

Dr. Scott Weese

 

Kilder

http://www.thehorse.com/articles/37975/exploring-the-equine-microbiome?utm_source=Newsletter&utm_medium=nutrition&utm_campaign=08-07-2017

SHARE THIS


Leave a Reply